Vragen

Dit familiearchief is genoemd naar Pieter de Leeuw van Weenen (1874-1963). Hij was een van de kleinzoons van ‘stamvader’ Pieter (1810-1888), de eerste persoon die officieel de naam ‘de Leeuw van Weenen’ droeg. Alle huidige ‘de Leeuw van Weenens’ stammen af van een van een van drie zonen van deze stamvader: Jan, Aart of Cornelis. De Pieter van dit archief is de oudste zoon van Cornelis (1846-1921).

Dit archief gaat dus over de Pieter van 1874. Het begint met zijn ouderlijk huis en het omvat ruwweg de periode van 1874 (de geboorte van Pieter) tot ca 2000 (het overlijden van zijn kinderen en hun partners).

De term ‘objecten’ verwijst naar het verzamelde historische materiaal. Objecten zijn de afzonderlijke voorwerpen van het archief zoals bijvoorbeeld foto’s, video’s, ansichtkaarten of documenten.

Op de objectpagina’s krijg je in eerste instantie een overzicht van (de eerste) 25 objecten te zien. Bovenaan staat het totale aantal gevonden objecten. Door op de volgnummertjes te klikken ga je naar de volgende of de vorige serie van 25 resultaten. Je kunt het aantal getoonde objecten beperken door filters toe te passen (zie vraag ‘Hoe kan ik zoeken?’).

Wanneer je op een willekeurig plaatje van het overzicht klikt, zie je de bijbehorende teksten en de kenmerken van het object (voor de lange omschrijving moet je misschien even naar beneden scrollen). Wanneer je vervolgens met de muis over de afbeelding beweegt, wordt de betreffende plek uitvergroot. Wanneer je op het vergrootglas klikt, kun je de afbeelding op beeldschermgrootte bekijken. Soms zijn er meerdere afbeeldingen van een object: je ziet dan meerdere kleine plaatjes onder de afbeelding staan. Ook deze kun je weer aanklikken.

Je kunt in het overzichtsscherm ook op de knop ‘Bekijk selectie’ klikken. Je ziet dan in een ‘pop-up’ venster het object met alleen titel, korte en lange omschrijving. Vervolgens kun je met de pijltjes rechts of links meteen doorgaan naar het volgende of vorige object van de selectie, net zo lang tot de plaatjes van de getoonde selectie (max 25 objecten) ‘op’ zijn.
Ook hier kun je delen van de afbeelding vergroten door er met de muis over heen te bewegen, of een beeldschermgrote afbeelding bekijken door op het vergrootglas te klikken.

De belangrijkste manier om objecten te vinden is d.m.v. ‘filteren’. Op de objectpagina’s krijg je in eerste instantie alle objecten van de database te zien. In de linker zijbalk kun je nu filteren op tijdsperiode, personen, schepen en/of plaatsen. Met de ronde knoppen kun je de tijdsperiode inperken en met de blokjes kun je één of meerdere personen, schepen en/of plaatsen selecteren.
Bijvoorbeeld: alle foto’s van PdLvW1874 in de periode 1920-1940, of alle foto’s van de Azolla in Hamburg.

Een andere manier van zoeken is m.b.v. het zoekveld in de header (‘Zoek objecten…’). Hiermee zoek je echter alleen een specifieke tekst in de titel of in de omschrijvingen van de objecten. Je zoekt hiermee niet in de kenmerken! Bijvoorbeeld: wanneer je zoekt naar de tekst ‘winter’, dan verschijnen alle objecten waarbij het woordje ‘winter’ in de omschrijving voorkomt.

Wanneer je materiaal zoekt bij een bepaalde persoon, plaats dan in de linker zijbalk van de objectpagina een vinkje bij de gezochte persoon om het filter te activeren.

Dit werkt (m.b.t. Pieter dLvW van 1874) voor de volgende personen met hun geboortenaam: Zijn ouders en schoonouders, zijn broers en zussen, zijn kinderen met hun partners en zijn kleinkinderen.

Zoek je een andere persoon, gebruik dan het zoekveld in de header (‘Zoek objecten…’) en zoek naar (delen van) de naam in de omschrijvingen van de objecten.

Wanneer je op een van de objectpagina’s d.m.v. ‘filteren’ een selectie hebt klaar gezet, klik dan op de knop ‘Bekijk selectie’. In een ‘pop-up’ venster verschijnt nu het object met titel, korte en lange omschrijving. Met de pijltjes rechts of links kun je nu meteen doorgaan naar de het volgende of vorige object van de selectie. Net zo lang tot je aan het begin of het einde van de getoonde selectie (max 25 objecten) bent aangekomen.

Dit archief is gestart met een deel van de nalatenschap van Hendrik Harber dLvW (1902). Nog niet alle objecten zijn gedigitaliseerd. Dit staat voor de komende tijd wel op het programma en de website zal dus nog groeien. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de maillijst met het  contactformulier.

Ook is niet al het materiaal geschikt voor openbare publicatie. Er zijn niet alleen meer objecten, er is ook meer tekst aanwezig. Wanneer je meer wilt weten, kun je het beste even navragen m.b.v. het contactformulier. Dit geldt ook wanneer je graag een betere kwaliteit afbeeldingen zou willen ontvangen.

Veel materiaal is bovendien aanwezig bij andere familieleden. Hopelijk komt ook hiervan binnenkort meer beschikbaar op deze website.

Deze website gaat over Pieter dLvW (1874) en zijn kinderen. Er is ongetwijfeld nog veel materiaal aanwezig bij de huidige kleinkinderen van Pieter. Het zou mooi zijn wanneer we deze website hiermee zouden kunnen uitbreiden.

Heb je materiaal (foto’s, documenten, feiten, verhalen) die passen binnen de kaders van deze website, neem dan alsjeblieft contact op d.m.v. het contactformulier. We kunnen dan kijken wat er mogelijk is en hoe ik je kan helpen dit te realiseren.

Heb je geen bevredigend antwoord gevonden? Stel je vraag dan m.b.v. het contactformulier!